Žilinský samosprávny kraj očakáva pokles počtu žiakov o 1,8 percenta

26.08.2013 Žilina

Žilina 26. augusta (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) očakáva, že školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti bude v novom školskom roku navštevovať 29.510 žiakov, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom pokles o 1,8 percenta. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Hana Danová.

Doplnila, že školy v minulom školskom roku opustilo 6714 absolventov a do prvých ročníkov prijali 6123 žiakov. "Presné počty žiakov prijatých v jednotlivých školách budú známe až po ukončení oficiálneho EDUZBERU, ktorý sa realizuje a vyhodnocuje k 15. septembru 2013," uviedla hovorkyňa ŽSK.

ŽSK bude podľa nej aj v tomto školskom roku pokračovať v podpore odborného vzdelávania a prípravy, keď k už existujúcim centrám odborného vzdelávania a prípravy pribudnú ďalšie. "V septembri začne činnosť Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre stavebníctvo pri Strednej odbornej škole stavebnej na Tulipánovej ulici v Žiline a počas školského roka by malo otvoriť brány Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre gastronómiu pri Spojenej škole na Hlinskej ulici v Žiline a Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre lesníctvo a drevárstvo pri Strednej odbornej škole lesníckej Jozefa Dekreta Matejovie a Strednej odbornej škole drevárskej v Liptovskom Hrádku," povedala Danová.

Počas letných prázdnin prešlo rekonštrukciami za viac ako 2 milióny eur 16 škôl v Žilinskom kraji. "Ich cieľom bolo odstrániť havarijné stavy, znížiť náklady v oblasti tepelného a energetického hospodárstva, ako aj zvýšiť kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu. Hlavným cieľom ŽSK je v školách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti zabezpečiť kvalitný výchovno-vzdelávací proces na odbornej úrovni, v priestoroch s moderným materiálno-technickým zabezpečením a zároveň podporovať aktivity, ktoré prispejú k celkovému všeobecnému rozvoju osobnosti mladých ľudí," dodala hovorkyňa ŽSK.

ŽSK aj v tomto školskom roku ponúkne tri grantové programy zamerané na podporu preventívnych aktivít "Škola bez tabaku, alkoholu a drog", na podporu rozvíjania športu v Žilinskom kraji "Vráťme šport do škôl" a zamerané na rozvoj národného povedomia žiakov stredných škôl a školských zariadení "Poznaním histórie rozvíjame vlastenectvo a národné povedomie". "Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK sa budú môcť prostredníctvom projektov o uvedené granty uchádzať na základe zverejnených výziev," uzatvorila Danová.
 

Vyberte región